Geschreven door Elke Frye

Sinds 10 jaar werk ik met paarden, waarbij ik een voorliefde heb om paarden met een verleden, te helpen weer vertrouwen in de mens te hebben. Daar waar een paard als ‘probleem geval of onhandelbaar’ wordt gezien, zie ik alleen kansen en mogelijkheden. Het geeft mij voldoening om deze paarden weer in hun eigen kracht en balans te brengen en met liefde en plezier te zien groeien. Ik ben me altijd bewust geweest van een aantal factoren, die zowel fysiek als mentaal bijdragen aan het welzijn van mijn paarden: omgang en emotie (psyche), omgeving en stalling, rij- en/of bewegingstechniek en voeding. Qua bewegingstechniek en omgang werk ik vanuit mijn gevoel en intuïtief, waarbij ik technieken toepas vanuit het Natural Horsemenship en het recht-richten of wel gymnastiseren van paarden.

Ik ben me er altijd van bewust geweest, dat een paard in gevangenschap niet de mogelijkheid heeft, om de voeding op te zoeken die het intuïtief nodig heeft om in balans te komen. Ik boekte goede resultaten met de mineralenbrok en het ruwvoer van Hamco Holland, echter bleef er voor mij altijd een klein stukje oningevuld, waar ik een supplement voor zocht.

Dit vond ik in Moringa en het advies van Jane Scott.

 

Donna, 20 jaar

Ik kreeg Donna toen ze 12 jaar oud was. Haar eerste eigenaar kon niet met haar omgaan en daarna werd ze letterlijk gebruikt als fokmerrie. Bij de fokker bracht ze prachtveulens voort, echter gaf ze geen melk.

Toen ze bij mij kwam, was ze ondervoed en had erg slechte hoeven. Ze wilde niet voor of met je werken, ze stagneerde en/of bokte. Met een heerlijk leven in de kudde van de stal waar mijn paarden zijn ondergebracht, veel aandacht en goede voeding, ontpopte ze zich tot een leidende merrie en een erg stabiel paard in de omgang en het rijden.

Echter bleven de problemen met de hoeven zich voordoen (zeker op latere leeftijd), brokkel hoeven, white line desise, tot aan een hoornzuil.Ze begon steeds slechter te lopen en de pijn die ze had zorgde ervoor dat ze wat moedeloos en lusteloos werd. Daarbij ontwikkelde ze een hoestje. Na het verwijderen van de hoornzuil, was ze weer zo krachtig als ik haar ken. Echter, kreeg ze er een hoefzweer bovenop en bleef ze gevoelig lopen op harde en/of ongelijke ondergrond.

Inmiddels gebruik ik de Moringa en is Donna drachtig. Donna heeft nu zowel sterke, goede hoeven, als ook haar psyche is in balans en ze is weer even krachtig, trots en stabiel als ik haar ken.

Ze weet precies wat ze wel en niet wil. De Moringa helpt haar ook door haar drachtige periode heen, waarbij ze trots met een rond buikje showt. Een goede voeding en dus ook de Moringa zorgen voor een gezonde foetus en straks voor een kerngezond, krachtig veulen en moeder!

 

Flynn, 15 jaar

Flynn leerde ik kennen toen hij 9 of 10 jaar oud was, hij kwam in de kudde te staan en vond geen aansluiting. Hij durfde niet tussen andere paarden te eten en werd als onberekenbaar ervaren. Elke aanraking leek voor Flynn een hele opgave. Uit al zijn reacties sprak dat hij onterecht met de ‘harde hand’ was aangepakt. Alle vertrouwen in zichzelf en in samenwerking met de mens leek te zijn verdwenen.

Ik ben met hem gaan werken, in hele kleine stappen en dat begon met aanraken, poetsen, uit de paddock meelopen en heel veel grondwerk.

Flynn heeft duidelijke aanwijzingen nodig en een luchtige, speelse manier van werken. Flynn is gevoelig voor rotstraal, makkelijk behandelen laat hij zich niet. Ik zocht dus naar een zacht middel ter behandeling van de rotstraal, zowel van binnenuit als van buitenaf. Ik geeft Flynn Moringa om meer in balans te komen en innerlijke rust te vinden en ik zie duidelijke verbetering zowel geestelijk als fysiek ! Inmiddels heeft Flynn zich ontpopt tot een vrolijk, trots paard, nieuwsgierig en erg gewillig om met mij samen te werken. Samen komen we er wel.

 

May, 6 jaar

Sinds ruim twee jaar is ook May in mijn leven. Ze werd letterlijk gevangen uit de wei, omdat ze totaal geen vertrouwen meer had in mensen en die dus ver bij zich vandaan hield. Haar toen inmiddels bijna een jaar oude veulen, beschermde ze met haar leven.Alleen, in een kleine paddock stond May angstig te kappen naar alles en iedereen die in haar buurt kwam.May trilde over heel haar lijf als je haar wilde aanraken. May is enorm gevoelig en sensitief, zij reageert op elke kleine verandering of aanwijzing. In May zit heel veel liefde en ook een bepaalde onrust. Ze begon te rennen om onder druk uit te komen.

Die onrust heeft ook te maken met haar verleden, daar waar mensen haar enorm hebben gekwetst. Deze disbalans in May’s lijf, uit zich in ‘natte’ mok aan haar voorbenen, gepaard gaande met zweren. Deze aandoening is erg pijnlijk en ook voor May wilde ik een zacht middel ter behandeling van binnenuit en buitenaf. Ook haar geef ik Moringa door het voer en op de, door natte mok aangetaste plekken, smeer ik een papje van Moringa poeder en water. May komt meer en meer in haar rust en balans. De natte mok aan haar voorbenen wordt steeds minder. We gaan met grote stappen vooruit!