Over Moringa Oleifera - Moringasfinest.nlDe Moringa oleifera, in het Engels the Miracle tree, is werkelijk een wonderboom. Andere woorden zijn er eigenlijk niet voor. Vrijwel al de delen van deze tropische boom zijn eetbaar en/of hebben geneeskrachtige waarden.

De Moringa boom kan in zijn natuurlijke omgeving tot zo’n 12 meter hoog worden, kan enkele meters per jaar groeien en kan droogtes van jaren overleven.

De bladeren van de boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten ongelofelijk hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten. Voor langere houdbaarheid kan het blad gedroogd worden en verliest daarbij vrijwel geen voedingstoffen.

Poeder van MoringaIn het noordelijk halfrond begint Moringa bladpoeder steeds meer bekendheid te krijgen als superfood, terwijl in de tropische gebieden deze boom al duizenden jaren in het alledaags voedsel is opgenomen.

De term “superfoods” is tegenwoordig nogal beladen, vooral met behulp van blenders en juicers worden allerlei producten tot supervoedsel verklaard, terwijl het gejuicde gewas normaal gesproken niet als eetbaat geclassificeerd zou worden. Moringa is van nature 100% eetbaar en verteerbaar en vele wetenschappelijke onderzoeken hebben niet één nadelige bijwerking kunnen ontdekken.

Voordelen van Oleifera MoringaEr wordt steeds meer gesproken over het feit dat ons dagelijks voedsel minder essentiële voedingswaarde zou hebben door de monoculturen, veredeling op uiterlijk en de snelle kweekmethoden. Een paar gram Moringa zou dat tekort zonder moeite aanvullen, zo rijk is dit product. Plantaardige eiwitten en natuurlijke mineralen en vitaminen zijn bovendien zeer makkelijk op te nemen door het lichaam.

De belangrijkste producten die de Moringaboom levert zijn het blad en de zaden.

Vers Moringablad - Moringasfinest.nlMoringablad wordt regelmatig geoogst zodat er vers groene bladeren geoogst worden. Deze worden dan gewassen en zo snel mogelijk in een warme donkere plaats gedroogd. Voor thee worden de gedroogde bladeren fijngesneden. Het grootste deel wordt echter tot poeder vermalen, waarna het makkelijk bewaard of verwerkt kan worden. Het bladpoeder bevat nog steeds zijn grote hoeveelheden voedingstoffen.

Bladpoeder kan als poeder toegevoegd worden aan het dagelijks voedsel of in capsules of tabletten worden verwerkt. Moringa bladpoeder is puur en heeft geen conserveringsmiddelen of vulstoffen nodig. Goed gedroogd en verpakt blijft het jaren goed.

Moringa bladpoeder is bovendien relatief goedkoop t.o.v. andere voedingssupplementen omdat het een natuurproduct is, in de meeste gevallen kan je bij gebruik van Moringa als voedingssupplement de rest van de voedingssupplementen als overbodig beschouwen.

Een smoothie maken van MoringaHet verse blad wordt door Moringa’s Finest als unicum op de Nederlandse en zelfs op de Europese markt gebracht, natuurlijk en onbespoten gekweekt en dagvers. Vers Moringablad heeft een subtiele smaak, een beetje nootachtig.

Het kan door salades verwerkt worden, door diverse gekookte maaltijden of soepen of door een juicer in sappen gemengd worden. Gebruikers geven aan dat ze er meer energie van krijgen en minder behoefte aan eten hebben.

Naast de voedingswaarde van het blad heeft de Moringa ook olierijke zaden. Moringa olie is 100% eetbaar en wordt koudgeperst, in India noemt men het Sajina en wordt het vooral als huid- en haarverzorging gebruikt.

Olie van de zaden van Moringa OleiferaMoringa olie houdt de huid elastisch en jong en houdt het haar soepel en vrij van klitten. In de zon krijg je er een diepere bruining van en de vitamine A en E werken als antioxidant. Moringa olie trekt zonder hulpstoffen diep in de huid, met zijn natuurlijke vitaminen en antioxidanten is moringa olie een natuurlijk anti-aging middel.

Moringa olie wordt verder nog in shampoo, crémes en bodybutters gebruikt.

Bloem van de Moringa OleiferaEen godsgeschenk voor arme landen is dat de pulp die overblijft na het persen van de olie als waterzuiveraar werkt, een handjevol pulp in een tank vol vuil water laat het water in enkele seconden zuiveren tot zo’n 95%.

Ook de bloemen van de Moringa zijn eetbaar, ze hebben een honingzoete smaak en worden gebruikt om aromatische thee van te maken.

Aan de boom komen tot 60cm lange bonen waarin zich de zaden bevinden. Oogst men de bonen in vroeg stadium, de peulen dus, dan zijn deze goed eetbaar en in gerechten te verwerken. De bonen hebben een vlezige structuur en bevatten eveneens zeer veel voedingswaarden.

Ook de bast en de wortels van de Moringa worden in de ayurvedische geneeskunst gebruikt om allerlei kwalen te helen.

De Moringa Oleifera is werkelijk een wonderboom!